søndag 9. desember 2012

Bytur til Bergen


I går reiste eg ein tur til Bergen.  Første mål var Husfliden der eg skulle kjøpa garn til turgensar til meg sjølv.  Eg hadde planlagt å strikka Setesdalsgensar og garnval fall på Rauma Finull.  Passeleg tjukt og 100% ull.Husfliden hadde ikkje mønster inne, så det vart like godt til at eg måtte på bokhandel og kjøpe boka "Norsk Strikk".  Her står dei fleste tradisjonelle norske strikkemønster - kjekt å ha.  


Denne laurdagen var det Bondens Marked i Bergen.  Bondens marked har sidane 2003 halde jamneleg marknader i byen gjennom heile året.  No har markedet flytta frå Bryggen til Fisketorget, midt i Bergen sentrum.  Her finn du sesongens ferske og smakfulle matvarer direkte frå produsenten.

Kvar haust er det eit større marked; Bergen matfestival. Her har eg stått på stand dei siste 5 åra saman med ei venninne som sel angorakaninprodukta sine her. 
  

Denne dagen var målet mitt å kjøpa heimelaga lammerull frå Tjore Gardsmat på Radøy.  Før i tida laga foreldra mine lammerull av eigne sauer heime på garden, og eg har kvart år planar om å kjøpa svong og laga sjølv, men så vart det altså ikkje i år heller.  Pepperkakebyen i Bergen i førjulstida er vide kjent.  Hadde ein plan om å gå innom her også, men det hadde nok mange andre planar om også, for køen var kjempelang.  Derfor vart dette besøket droppa.
Plar vera heilt fasinert av alle byggeverka som er å sjå der, eg.     


I mai 2012 opna Mathallen på Torget i Bergen og vart ein del av Torget.  Mathallen husar blant anna det gamle, verdensberømte Fisketorget.  Her hadde eg ikkje vore inne før, men no var tida inne for å ta hallen i øyensyn.  Mathallen er vakker og innbydande, men litt rart å venja seg til at fiskebodene ute er vekke. I nesten 800 år skulle Bergen forbli senter for handel med tørrfisk fra Nord-Norge. I bytte for fisken, vart det innført varer som korn, mjøl, salt, sukker, tøy og jernvare, og luksusvarer fra fjerne land som silke, glass, krydder og handverk. Tørrfisken vart også brukt som betalingsmiddel lokalt.Bryggen i Bergen er bygd av inntekter frå handel med tørrfisk.På slutten av dagen møtte eg yngstejenta og me kosa oss på kafe med caffe latte og rundstykke.

3 kommentarer:

tronderlivetmitt sa...

Flott innlegg. Jeg blir jo alltid så "øm om hjertet" når jeg hører om turer til Bergen. I år har jeg ikke vært der. Det har nesten ikke skjedd før på disse 28 årene jeg har bodd i Trondheim. Setesdalsgenseren er flott. Kos deg med strikkeprosjektet. Rauma Finull, er et deilig garn å strikke med.

Trines hobby sa...

Hei takk for fine ord inne på bloggen min, og takk for at du la igjen et spor slik at jeg kunne finne deg. Har kosa meg og kikka på det du har laga og lagt meg til som følger, så jeg besøker deg gjerne igjen:))

Anonym sa...

Så koselig bytur og så fint beskrevet. Jeg følte jeg var med på turen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...