søndag 15. september 2013

"Gryta hennar mor"

Mimre, mimre ...

I dag har eg vore på ei fantastisk kjekk utstilling i nærmiljøet mitt.
Med utgangspunkt i 50- og 60talet synte utstillinga ulike miljø som representerer desse to tiåra.
Alle rom i eit vanleg hus var representert, og stor var gleda ved å sjå att mange kjente gjenstandar frå barndomsåra mine.  Slik komfyr hadde me heime i mine første leveår.


Mamma si vaskemaskin.  Denne sette ho på kok kvar søndagskveld, måndag var vaskedag.
Denne negerdama hang i mannen min sin barndomsheim.  


Ei slik lesebok hadde eg også då eg tok til på skulen i 1963.  Eit godt minne, eg elska nemleg å gå på skulen då eg var liten og leika ofte skule med veslesøstera mi.


Det har no heldigvis gått litt framover i heimen sidan dette!


Ei slikt fat hadde me hengjande heime.  Tenkte alltid på at det likna på søstera mi og meg - me hadde nemleg hardangerbunader med lue til.


 Tallerkar eg hugsar frå somrane hjå besteforeldra mine på Tysnes.


Nonsbord.  Nons åt me kl 15.30.  Hugsar godt den obligatoriske 1liters sirupsboksen på det gråe respakteksbordet.  Slik vask hadde me på kjøkkenet.  I sommar fekk eg tak i ein slik ein og den har eg tenkt å ha på hytta og pynta med blomstrar.  Norgesglasa på golvet har eg mange av; berre fantasien set grenser for kva dei kan brukast til i dag.


Hugsar me kjøpte slike 3-kg spann med appelsinmarmelade.  Etterpå brukte me spanna til andre ting. På platespelaren ligg Salhuskvintetten sin Ønskekonsertslager "Gryta hennar mor" frå 1968.

4 kommentarer:

Trines hobby sa...

ÅÅÅÅ så mange minner som dukka opp av desse bilda dine! Huskar godt både marmeladespanna, negerdama og mye av det andre:) Men veit du ka? jeg var født tvilling (dessverre døde min bror under fødselen) og jeg var veldig liten, bare 1800 gram. Mine første uker tilbrakte jeg inne i en slik komfyr for å holde varmen, kuvøsa var ikke oppfunnet! Mor hadde ikke hjerte til å kaste komfyren, jeg tror den står på garasjeloftet ennå:))

Lise "Lizzy" Engdal sa...

Akk, selv med mine 24 år så er noe av dette nostalgi for meg! Inne hos morfar henger det to negerdamer på veggen, en er prikk lik denne her. Og min mor bruker enda den dag i dag ett slikt appelsinmarmeladespann til mel. Noe bulkete har det jo blitt opp igjennom årene, men jeg vet nøyaktig det står og der har det stått, med med i så lenge jeg kan huske. =)

Janne sa...

Oi her var det mye fint å se..og mange minner ja:)
Ha en fin fin uke!
Klem fra Janne

Hanne sa...

Å jaaa! Her var det mye å dra kjensel på :-) Vi hadde likedan vaskemaskin, og mamma hadde vaskedag hver mandag :-) Negerdame og "hustavle med samlivsregler" hadde vi også. Og så disse marmeladespannene. Morsomt gjensyn - ei sånn utstilling hadde vært morsomt å få til her jeg bor også!
Pludrehanneklem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...